Joost Klein, concurentul olandez de la Eurovision care a fost descalificat din concurs cu doar câteva ore înainte de marea finală, va fi probabil acuzat de ameninţări, a anunţat poliţia suedeză, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Favoritul la victorie, în vârstă de 26 de ani, a fost exclus din competiţia de la Malmö, fapt fără precedent în istoria de 68 de ani a Eurovision, după ce o membră a echipei de producţie a depus o plângere la poliţia suedeză cu privire la un presupus "incident de culise".

Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Jimmy Modin, a declarat pentru The Guardian că ancheta lor s-a încheiat şi că o decizie privind acuzaţiile ar trebui să vină "în următoarele două săptămâni". El nu a precizat care a fost natura presupuselor ameninţări.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

"Ne aşteptăm să existe probabil o urmărire penală", a declarat Emil Andersson, ofiţerul de poliţie însărcinat cu acest caz, pentru postul suedez de televiziune SVT. El a precizat că o "urmărire penală accelerată", un proces care durează aproximativ şase până la opt săptămâni, va fi probabilă, deoarece altercaţia nu a implicat o infracţiune mai gravă. 

Cotidianul Sydsvenska din Malmö a precizat că infracţiunea de ameninţare se soldează de obicei cu amenzi în caz de condamnare.

După ce Klein a fost exclus, radiodifuzorul olandez Avrotros s-a declarat "şocat" de această decizie şi a precizat că, deşi Klein a făcut o "mişcare ameninţătoare" către o operatoare de imagine, nu a atins-o pe aceasta.

"Împotriva înţelegerii făcute în mod clar, Joost a fost filmat când tocmai cobora de pe scenă şi trebuia să se grăbească spre camera verde. În acel moment, Joost a indicat în mod repetat că nu doreşte să fie filmat. Acest lucru nu a fost respectat", a declarat Avrotros.

Radiodifuzorul a susţinut că a oferit "mai multe soluţii" Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU), care gestionează Eurovision, dar Klein a fost oricum eliminat din concurs. 

Organizatorii nu au dorit să ofere mai multe detalii despre presupusul incident din timpul concursului, dar au precizat că acesta "nu a implicat niciun alt artist sau membru al delegaţiei", din cauza zvonurilor că ar fi implicat delegaţia Israelului, pe fondul tensiunilor.

Atunci când artistei israeliene Eden Golan i s-a sugerat că nu trebuie să răspundă la întrebarea unui jurnalist dacă prezenţa ei "reprezenta un risc", Klein a întrerupt pentru a întreba: "De ce nu?", nu cu mult timp înainte de a fi descalificat.

Luni, EBU a emis o declaraţie pe fondul criticilor privind modul în care concursul de cântece a gestionat tensiunile legate de războiul dintre Israel şi Gaza, afirmând că "regretă" că unele delegaţii "nu au respectat spiritul regulilor".

"Am vorbit cu o serie de delegaţii în timpul evenimentului cu privire la diverse probleme care ne-au fost aduse în atenţie", a declarat EBU.

"Organismele de conducere ale EBU vor revizui, împreună cu şefii delegaţiilor, evenimentele din jurul concursului Eurovision de la Malmö pentru a merge mai departe într-un mod pozitiv şi pentru a se asigura că valorile evenimentului sunt respectate de toată lumea". 

EBU a confirmat că mai mulţi concurenţi şi delegaţii au depus plângeri.

Radiodifuzorul naţional al Portugaliei, RTP, s-a plâns de o întârziere în postarea pe YouTube a prestaţiei concurentei sale Iolanda după finală, iar EBU a declarat că întârzierea s-a datorat faptului că Iolanda şi-a pictat unghiile cu modele inspirate de keffiyeh - eşarfe palestiniene folosite pentru a-şi arăta sprijinul pentru ţară.

Concurentul irlandez, Bambie Thug, a confirmat, de asemenea, că a făcut mai multe plângeri în perioada premergătoare finalei şi a acuzat postul israelian Kan că a "incitat la violenţă" împotriva sa în timpul transmiterii prestaţiei sale.

În timpul primei semifinale, un comentator Kan a spus că Bambie Thug "a vorbit negativ despre Israel", adăugând: "Dar putem vorbi despre asta mai târziu. Pregătiţi-vă blestemele". Este posibil ca aceasta să fi fost o referire la un vers despre aruncarea unui blestem asupra unui fost iubit din cântecul lui Bambie Thug, dar interpretul a spus că a considerat că a depăşit limita.

"Radiodifuzorul Kan nu a respectat regulile şi sper că anul viitor Israel nu va putea concura din această cauză", a declarat Bambie Thug reporterilor după concurs.

Unii concurenţi au descris atmosfera din spatele scenei din acest an ca fiind "tensionată" şi "oribilă", în timp ce mii de persoane au protestat afară, pe străzile din Malmö, cerând o încetare a focului în Gaza.

Într-o postare pe Instagram după marea finală, Golan a scris: "Să spun că a fost uşor ar fi o minciună. Dar cu sprijinul şi dragostea voastră am avut puterea de a continua şi de a face cea mai bună performanţă absolută pe care ştiam că o pot face". 

Participantul Lituaniei, Silvester Belt, care a cântat după Golan în marea finală, a numit-o o "experienţă traumatizantă" pe reţelele de socializare, scriind: "Să cânt după acea ţară, cu mulţimea atât de tensionată, a fost unul dintre cele mai rele lucruri prin care a trebuit să trec. Chiar am făcut tot ce am putut în această situaţie".

Cântăreţul elveţian Nemo, care a câştigat concursul cu piesa "The Code", a declarat într-o conferinţă de presă ulterioară că experienţa a fost "foarte intensă" şi că au simţit că "poate Eurovision are nevoie de o mică reparaţie".

Comisia Europeană a criticat, de asemenea, decizia EBU de a interzice publicului să fluture steagul UE în marea finală, calificând-o drept "complet regretabilă" şi "halucinantă".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.