Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său chinez Xi Jinping se aflau marţi, în a doua zi a unei vizite de stat, într-o escapadă ”personală” în Munţii Pirinei, care să permită un dialog mai direct cu privire la Războiul din Ucraina sau dezacordurile comerciale, între alte subiecte spinoase, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Munţii noştri francezi”, ”sper, vor continua să ne inspire”, declara luni, liric, preşedintele francez la primirea omologului său chinez la Paris, pentru prima oară din 2019.

El a anunţat că se aşteaptă, în Hautes-Pyrénées (sud-vest), la ”discuţii rodnice şi amicale”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Cei doi preşedinţi însoţiţi de soţiile lor au sosit marţi după-amiaza în Trecătoarea Tourmalet, o ascensiune mitică a Tour de France, unde - la 2.115 metri altitudine - condiţiile erau hivernale, în pofida încheierii sezonului la staţiunea de schi La Mongie.

Pe o ninsoare zdravănă a răsunat cântecul fluierului cu trei găuri şi acordeonului, iar dansatori în port tradiţional au dansat cu mâinile ridicate în faţa celor doi şefi de stat, plini de zâmbet, adăpostiţi sub umbrele mari negre.

BRÂNZĂ, JAMBON ŞI TOUR DE FRANCE

Peng Liyuan, soţia lui Xi Jinping, a bătut ritmul.

Emmanuel Macron cere o fotografie ca suvenir înainte de a intra în restaurantul de al altitudine al lui Eric Abadie, prietenul său crescător de animale, şi de a-i oferi cadou  omologului său cuverturi de lână din Pirinei, o sticlă de Armagnac, berete şi un tricou galben al Tour de France.

”Ştiu că-ţi place sportul (...). Am fi încântaţi să avem ciclişti chinezi în Turul (Franţei)”, spune preşedintele francez, care îl primeşte pe omologul său în Franţa pentru prima oară din 2019.

Xi Jinping promite în schimb să facă publicitate jambonului local şi îl asigură că îi ”plac mult brânzeturile”.

Acestă escapadă în Pirinei este un fel de răspuns la ceremonia ceaiului pe care împărtăşit-o anul trecut în Canton, în reşedinţa oficială în care tatăl preşedintelui chinez a locuit pe când era guvernatorul provinciei Guangdong.

Cadrul Strâmtorii Tourmalet contrastează cu cel al Palatului Élysée unde, de la o primire cu mare pompă şi până la un banchet fastuos ei nu au încercat să-şi ascundă diferendele privind comerţul între Uniunea Europeană (UE) şi China.

Emmanuel Macron a cerut un ”cadru de concurenţă loială” şi s-a felicitat în urma dicuţiilor că a salvat coniacul francez de ameninţarea taxelor vamale chineze ”provizorii”.

Invitată în vederea afişării unui front unit pe continent, preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a avertizat că UE va lua ”decizii ferme” în vederea ”protejării ecomiei sale” şi a denunţat un aflux de vehicule electrice chinezeşti - subvenţionate masiv.

”Aşa-zisa «problemă a supracapacităţii Chinei» nu există”, le-a răspuns sec Xi Jinping.

Cu privire la Ucraina, el s-a vrut consensual şi şi-a reafirmat voinţa de a acţiona în vederea unei soluţii politice.

El şi-a exprimat susţinerea faţă de un ”armistiţiu olimpic” cu ocazia Jocurilor Olimpice (JO) de la Paris din această vară, promovat şi de Emmanuel Macron.

Potrivit unei surse diplomatice franceze, acest armistiţiu ar putea servi în Ucraina în lansarea unui proces mai politic, după peste doi ani de război.

Însă Parisul, care insistă de un an ca Beijingul să exercite presiuni asupra Rusiei să pună capăt războiului, se vrea ”lucid” în şansele limitate ale unui progres rapid, în contextul în care preşedintele chinez rămâne principalul aliat al omologului său rus Vladimir Putin, pe care urmează să-l primească curând.

SEDUCŢIE

Etapa din Pirinei ar putea, crede delagaţia franceză, să favorizeze ”o discuţie sinceră şi amicală” în aceste subiecte spinoase.

Ideea este să se spargă impozantul protocol al celei mai mici vizite a numărului unu chinez.

Acest colţ de munte este ”legat direct de istoria foarte personală” a lui Emmanuel Macron, potrivit anturajului său.

El împlineşte marţi şapte ani de când a fost ales prima oară preşedinte şi a petrecut numeroase vacanţe între burgul Bagnères-de-Bigorre şi La Mongie împreună cu bunicii săi, de care era foarte ataşat.

”Diplomaţia lui Emmanuel Macron a mizat întotdeauna, poate în mod excesiv, asupra puterii de seducţie”, analizează Bertrand Badie, un specialist în relaţii internaţionale la Sciences Po.

”El a avut mereu ideea că relaţiile sale personale pot răsturna structurile”, relevă el.

Cadrul intim al Tourmalet participă la această voinţă.

”Însă înseamnă să nu-l cunoşti pe Xi Jinping, care nu este cu adevărat un mare sentimental”, avertizează cercetătorul.

Candidatul Partidului Socialist (PS) în alegerile europene din iunie, Raphaël Glucksmann, a denunţat ”tonul amical” al acestei vizite oficiale.

”Omul care deportează uiguri, care îi reprimă pe locuitorii Hong Kongului şi pe tibetani nu este prietenul nostru”, a denunţat el la RTL.

Adversarul său de dreapta François-Xavier Bellamy de la Les Républicains (LR) a arătat cu degetul la LCI ”amestecuri” ale Beijingului şi ”strategia sa agresivă de a ne îngropa economia”.

Capul de listă macronist Valérie Hayer a apărat însă voinţa şefului statului de a sta de vorbă cu omologul său chinez şi şi-a exprimat la France 2 dorinţa unui ”dialog direct şi deschis despre toate subiectele”.

Politologul Bertrand Badie este de acord că în privinţa Chinei lui Xi Jinping ”este cu adevărat de muncă”, pentru că nimeni, până acum, ”nu a găsit cheia relaţiilor europeano-chineze”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.