În ultimii doi ani şi jumătate, românii s-au chinuit să găsească bani pentru rate, facturi, mâncare şi haine, din cauza taxelor din ce în ce mai mari introduse de Guvernul PSD-PNL. Suprataxarea contractelor part-time, taxa pe boală de 10% din concediile medicale, accizele mari la carburanţi, energie şi gaze, dar şi taxele de 42% pe salarii au dus la sărăcirea oamenilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toate aceste taxe pot fi reduse sau eliminate total pentru a ajuta românii să rămână cu mai mulţi bani în buzunar şi să facă faţă inflaţiei şi diferitelor crize economice.

Suprataxarea contractelor part-time

Aberaţia „munceşti 2 ore, plăteşti cât pentru 8 ore” se numără printre primele măsuri luate de Guvernul PSD-PNL împotriva românilor care muncesc cinstit în România. Efectul imediat a fost că au dispărut cel puţin 40.000 de locuri de muncă. La câteva luni de la adoptarea suprataxării contractelor part-time, peste 100.000 de locuri de muncă au dispărut din economie! Aproape jumătate dintre acestea erau în învăţământ.

Măsura aberantă PSD-PNL a lovit în toţi cei care, din diferite motive, precum copil mic în îngrijire, probleme de sănătate, vârstă mai înaintată, nu se puteau angaja decât cu normă parţială.

Pentru fiecare angajat part-time, o firmă trebuie să plătească statului taxe de două ori şi jumătate mai mult decât angajatului. De exemplu, un angajat plătit cu salariul minim pe economie şi care munceşte 2 ore pe zi va primi, la sfârşitul lunii, 520 de lei. În schimb, statul încasează de pe urma lui 1.291 de lei. Adică, de aproximativ două ori şi jumătate mai mulţi bani.

USR a vrut să îndrepte abuzul PSD-PNL, a sesizat Curtea Constituţională şi a depus un proiect de lege în acest sens, dar a fost blocat din martie 2023, în Camera Deputaţilor, de majoritatea PSD-PNL. 

Taxa pe boală

În goana constantă după noi surse de venituri la buget, din care să-şi hrănească specialii şi camarila de partid, PSD şi PNL au inventat, la finalul anului 2023, o nouă taxă aberantă: taxa pe boală. Aplicată de la 1 ianuarie 2024, ea înseamnă -10% la veniturile românilor care s-au îmbolnăvit şi au fost nevoiţi să intre în concediu medical, ale părinţilor cu copii bolnavi (inclusiv de cancer), ale gravidelor cu sarcini cu risc şi ale mamelor care de abia au născut.

Estimarea este că în primele trei luni ale anului 2024, doar din taxa pe boală, PSD şi PNL au luat din buzunarele bolnavilor aproape 32 de milioane de euro. Banii obţinuţi din această taxă nu merg o secundă spre sistemul sanitar, spre îmbunătăţirea serviciilor medicale din clinici şi spitale. Nu, ei sunt folosiţi doar pentru ca partidele conduse de Ciolacu, Ciucă şi Iohannis să aibă ce risipi, aşa cum fac de când s-au instalat la guvernare.

Şi de această dată, USR a încercat să oprească abuzul PSD-PNL. Nu doar că a avertizat asupra efectelor măsurii înainte ca Guvernul să adopte OUG 115/2023, dar a cerut Avocatului Poporului să atace ordonanţa la Curtea Constituţională. Cum Renate Weber a ignorat cererea, USR depus un proiect de lege pentru desfiinţarea taxei pe boală. De la începutul anului, USR a pus constant presiune pe PSD şi PNL să dezbată proiectul din Parlament şi să elimine taxa pe boală. În fiecare săptămână, parlamentarii USR cer în comisii dezbatere şi vot, dar PSD şi PNL se opun.

TVA la carburanţi, energie şi gaze

În octombrie 2021, când criza energetică şi facturile apăsau greu pe umerii românilor, iar PSD şi PNL începeau alba-neagra cu schema de plafonare şi compensare, USR a venit în ajutorul oamenilor cu un pachet complet de 12 soluţii, unele dintre ele aplicate deja de alte state europene (Detalii aici: https://d3n8a8pro7vhmx.cloudfront.net/usr/pages/9033/attachments/original/1641848190/01_10_Policy_brief-energy_web.pdf?1641848190). Dacă ar fi fost implementate măsurile propuse de USR, ar fi scăzut, pe termen scurt, facturile românilor cu circa 30%. Ce au făcut PSD şi PNL? Au respins proiectul USR (întâi în Senat, în decembrie 2021, apoi şi în Camera Deputaţilor, în iunie 2022).

Soluţiile pe termen scurt se refereau la reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici pe o perioadă de 6 luni şi eliminarea accizei pe energie electrică. Măsurile pe termen lung priveau de la accesarea celor peste 10 miliarde de euro din Fondul de modernizare al UE la decăpuşarea companiilor de stat din energie, reformarea Complexului Energetic Oltenia, finalizarea centralei pe gaz de la Iernut şi deblocarea investiţiilor în exploatarea zăcămintelor de gaze de mare adâncime din Marea Neagră.

Apoi, în februarie 2022, când o rată a inflaţiei cu două cifre era doar în cele mai pesimiste prognoze ale BNR, USR a propus reducerea TVA de la 19% la 5% pentru carburanţi. Ştiaţi că aproape 50% din preţul unui litru de benzină este colectat de stat sub formă de TVA şi accize? Şi de această dată, PSD şi PNL au respins proiectul USR la Senat în mai 2022, după care l-au blocat în Camera Deputaţilor. De ce? Pentru că Executivul format de cele două partide nu era interesat de binele românilor, ci voia doar să strângă cât mai mulţi bani la buget, din care să împartă, apoi, discreţionar, din pixul premierului.

Taxele de 42% pe salarii

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la impozitarea muncii şi la sărăcia în muncă. Taxarea pe salariul minim este în România peste 42%, în timp ce media în statele membre OCDE este la 30%. Care sunt efectele acestei impozitări crescute? Românii rămân cu mai puţini bani în buzunar după ce statul îşi ia dările şi este descurajată munca în România.

De aceea, USR a propus constant şi propune în continuare reducerea poverii fiscale pe muncă. Fie prin reducerea cotelor de impozitare, fie prin neimpozitarea unei sume, ceea ce ar antrena creşteri mai mari pentru salariile mici.

România nu poate prospera în timp ce oamenii care muncesc cinstit în economie sunt jecmăniţi, lună de lună, de politicieni care confundă bugetul statului cu puşculiţa de partid. Românii merită salarii decente şi o ţară modernă, o Românie a spitalelor curate, a şcolilor echipate pentru viitor, a autostrăzilor care să unească regiunile istorice ale ţării.

O Românie modernă înseamnă un sistem de taxare corect, previzibil şi aplicat cu respect faţă de cel care munceşte. Codul Fiscal actual e doar o formă prin care PSD şi PNL ne fură până şi viitorul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.