Camera Reprezentanţilor din SUA va vota sâmbătă texte separate care deblochează fonduri pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, a anunţat miercuri liderul republican al instituţiei, Mike Johnson. Dacă va fi adoptat de camera cu majoritate republicană, pachetul legislativ - care va fi prezentat miercuri - va fi apoi analizat de Senatul cu majoritate democrată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE -  Potrivit Reuters, Comisia de alocări bugetare a Camerei Reprezentanţilor a dezvăluit o legislaţie care prevede peste 95 de miliarde de dolari pentru asistenţă în domeniul securităţii, inclusiv 60,84 miliarde de dolari pentru a aborda conflictul din Ucraina şi pentru a ajuta partenerii regionali să facă faţă invaziei Rusiei, din care 23,2 miliarde de dolari ar urma să fie folosiţi pentru a reface armele, stocurile şi instalaţiile americane.

Proiectul de lege privind Israelul totalizează 26,38 miliarde de dolari, pentru Israel şi fonduri pentru a acoperi costul operaţiunilor militare americane ca răspuns la atacurile recente.

Măsurile pentru zona Indo-Pacific se ridică la 8,12 miliarde de dolari.

După săptămâni de incertitudine cu privire la faptul că liderii republicani din Camera Reprezentanţilor îi vor lăsa pe membri să voteze asupra ajutorului militar, Mike Johnson a declarat luni că a decis să împartă proiectul de lege al Senatului, care prevedea un pachet global în valoare de 95 de miliarde de dolari, în trei bucăţi separate.

Miercuri, după o presiune intensă din partea adepţilor liniei dure din partidul său, care se opun planului de cheltuieli, Johnson a început să facă public textul proiectelor de lege, votul pentru adoptarea finală fiind planificat pentru sâmbătă seara, pentru a oferi timp de dezbateri şi amendamente.

Senatul, controlat de democraţi, a adoptat legea de asistenţă militară cu o majoritate bipartizană solidă de 70%, în februarie, iar susţinătorii pachetului de măsuri au declarat că acesta ar fi trecut de Cameră cu o marjă similară, dacă Johnson ar fi permis să aibă loc votul.

Liderii republicani ai comisiilor de securitate din Camera Reprezentanţilor au declarat că susţin planul lui Johnson, însă sprijinul democrat este esenţial, având în vedere majoritatea republicană redusă din Cameră şi opoziţia faţă de un ajutor suplimentar din partea republicanilor ultraconservatori.

Planul a primit un impuls important atunci când reprezentanta Rosa DeLauro, cea mai importantă democrată din comisia pentru finanţe din Camera Reprezentanţilor, şi-a anunţat sprijinul pentru cele trei proiecte de lege referitoare la finanţarea securităţii. "Avem în sfârşit o cale de urmat pentru a oferi sprijin pentru aliaţii noştri şi pentru ajutorul umanitar de care avem nevoie cu disperare", a spus ea într-o declaraţie.

Proiectul de lege din Senat s-a confruntat cu o opoziţie acerbă din partea celor mai conservatori legislatori - mulţi dintre ei aliaţi cu fostul preşedinte Donald Trump, care a fost un sceptic în privinţa ajutorului pentru Ucraina şi care speră să recâştige Casa Albă în noiembrie.

Există, de asemenea, obiecţii faţă de acest pachet din partea unor persoane de stânga, unii democraţi fiind îngrijoraţi de trimiterea mai multor bani către Israel în timp ce acesta ripostează la atacul din 7 octombrie al militanţilor Hamas. Opozanţii spun că ar trebui să existe controale mai stricte asupra armelor americane şi a banilor contribuabililor, având în vedere preţul devastator pe care l-a avut campania israeliană în Gaza asupra civililor.

UN AL PATRULEA SET DE MĂSURI

Într-un mesaj text adresat membrilor Camerei, Johnson a declarat că, de asemenea, Comisia de regulament a Camerei va face publică miercuri un alt patrulea set de măsuri de securitate naţională, inclusiv legea REPO, legea TikTok a Camerei şi sancţiunile.

Legea REPO ar pregăti terenul pentru confiscarea activelor ruseşti care urmează să fie predate Ucrainei.

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat în martie un proiect de lege care dă companiei ByteDance, proprietarul chinez al aplicaţiei TikTok, şase luni pentru a renunţa la activele americane, altfel riscând să fie interzisă.

Iar Johnson a promis un text al unui proiect de lege separat privind securitatea frontierelor. Imigraţia este o preocupare de top pentru alegătorii conservatori înainte de alegerile din 5 noiembrie, care vor decide controlul asupra Casei Albe şi a Congresului. Unii republicani au insistat că nu vor susţine ajutorul extern fără mai multe fonduri pentru securitatea la frontiera SUA cu Mexicul.

ŞTIREA INIŢIALĂ

"Ne aşteptăm ca votul final asupra acestor proiecte de lege să aibă loc sâmbătă seara", a scris Mike Johnson într-o scrisoare adresată aleşilor, consultată de AFP.

Aleşii vor vota asupra a patru texte, care nu au fost încă dezvăluite. Ajutorul pentru Ucraina va include "un mecanism de împrumut de ajutor", a precizat liderul republican. Încurcat în dispute partizane, Congresul blochează de luni de zile în adoptarea de fonduri pentru Kiev, aflat în război cu Rusia din februarie 2022.

BIDEN PLEDEAZĂ PENTRU UN VOT POZITIV ÎNTR-UN EDITORIAL ÎN WALL STREET JOURNAL

Preşedintele american Joe Biden i-a îndemnat în repetate rânduri pe aleşi să adopte fără întârziere un pachet de asistenţă militară şi umanitară. Miercuri dimineaţă, el şi-a repetat apelul într-un editorial publicat în The Wall Street Journal.

Camera Reprezentanţilor din SUA "trebuie să adopte de urgenţă" proiectele de lege privind un nou ajutor pentru Ucraina şi Israel şi pentru ajutorul umanitar pentru Gaza, a cerut liderul democrat. "În timp ce ambele ţări sunt perfect capabile să îşi apere propria suveranitate, ele depind de ajutorul american pentru a face acest lucru, inclusiv de arme. Iar noi ne aflăm într-un punct de cotitură", a scris el în cotidianul financiar american.

Marţi, Casa Albă a arătat un sprijin prudent pentru aceste noi proiecte de lege, înainte ca preşedintele Joe Biden să le susţină în mod deschis. "Atât Ucraina, cât şi Israelul sunt atacate de inamici fără scrupule, care urmăresc anihilarea lor", a declarat el în editorial.

Liderul rus Vladimir Putin "vrea să subjuge poporul ucrainean şi să absoarbă naţiunea lor într-un nou imperiu rus", a arătat Biden, adăugând că "guvernul iranian vrea să distrugă Israelul şi astfel să şteargă pentru totdeauna de pe hartă singurul stat evreu din lume".

"America nu trebuie să accepte niciodată niciunul dintre aceste rezultate", a îndemnat preşedintele.

Ucraina duce o lipsă disperată de muniţie în războiul său cu Rusia, iar fondurile americane s-au epuizat. Israelul, la rândul său, s-a confruntat sâmbătă seara cu un atac direct fără precedent din partea Iranului, pe fondul unor tensiuni regionale sporite.

Un pachet de asistenţă militară şi economică de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina a fost adoptat de Senat în februarie. Dar republicanii din Camera Reprezentanţilor au refuzat să ia în considerare textul - în parte din cauza unei dispute privind frontierele şi politica de imigraţie.

Dacă va fi adoptat de Camera cu majoritate republicană, pachetul legislativ, care urmează să fie prezentat miercuri, va fi apoi examinat de Senatul cu majoritate democrată, înainte de a ajunge în cele din urmă pe biroul lui Joe Biden pentru promulgare.

PREŞEDINTELE REPUBLICAN AL CAMEREI REPREZENTANŢILOR, AMENINŢAT CU DESTITUIREA DE PROPRIUL PARTID

Anunţul lui Mike Johnson că va supune la vot proiectele de lege a fost respins de unii dintre colegii săi republicani, relansând posibilitatea unui vot de neîncredere şi a unei noi crize în Camera Reprezentanţilor. Predecesorul său, republicanul Kevin McCarthy, a fost destituit anul trecut după o rebeliune a aripii trumpiste a partidului său.

Mike Johnson a aruncat Partidul Republican "în haos, servindu-i pe democraţi şi adoptând agenda lui Biden", a declarat furioasă republicana Marjorie Taylor Greene. "Acum va finanţa războaie externe", a adăugat ea. El "trebuie să-şi dea demisia şi să le permită republicanilor să aleagă un speaker nou care să pună America pe primul loc şi să treacă la o agendă republicană", a cerut republicana extremistă, fidelă lui Trump.

Speakerul Johnson a exclus însă ideea unei plecări voluntare din funcţie. "Nu voi demisiona", a declarat Mike Johnson reporterilor, calificând ameninţarea cu o moţiune de cenzură drept "absurdă".

Săptămâna aceasta, el a obţinut aparent sprijinul lui Trump, după ce a fost în Florida, la reşedinţa acestuia, pentru a sta de vorbă despre agenda Congresului.

CITEȘTE ȘI Camera Reprezentanţilor urmează să se pronunţe prin vot, separat, săptămâna aceasta asupra ajutoarelor destinate Israelului şi Ucrainei, anunţă Mike Johnson în urma unei reuniuni a republicanilor la Capitoliu după atacul Iranului în Israel
CITEȘTE ȘI Aflat în dificultate, liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, primeşte sprijinul lui Donald Trump
CITEȘTE ȘI Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, negociază cu Casa Albă pe tema ajutorului pentru Ucraina

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.