Oraşul Dubai a fost paralizat, marţi, iar activitatea nu se desfăşura normal nici miercuri, din cauza inundaţiilor provocate de ploi torenţiale record. Emiratele Arabe Unite au înregistrat cele mai abundente precipitaţii de la începutul înregistrărilor, în 1949, potrivit Centrului Naţional de Meteorologie, citat de agenţia de presă de stat Wam, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ploile torenţiale au provocat inundaţii puternice, obligând Aeroportul Internaţional din Dubai, unul dintre cele mai aglomerate din lume, să devieze o parte din zborurile sale.

CITEȘTE ȘI Aeroportul Internaţional din Dubai a deviat zborurile din cauza unei furtuni care a transformat pistele într-un adevărat lac - VIDEO

Unele drumuri s-au prăbuşit, zonele rezidenţiale au fost afectate de inundaţii puternice şi mulţi locuitori au relatat că apa li se scurgea în casă prin acoperişuri, uşi şi ferestre.

Presa locală a anunţat că un bărbat în vârstă de 70 de ani a murit marţi dimineaţă, când vehiculul său a fost surprins de o viitură în nordul emiratului Ras Al Khaimah.

Şi alte ţări din Golf au fost afectate de ploi. În Oman, cel puţin 18 persoane au murit începând de duminică în urma inundaţiilor, potrivit autorităţilor. Nouă elevi şi trei adulţi au murit atunci când vehiculele în care se aflau au fost luate de viituri, a anunţat agenţia de presă ONA. Părţi din Qatar şi Bahrain au fost, de asemenea, afectate de ploile torenţiale.

RECORD DE PRECIPITAŢII

Emiratele Arabe Unite (EAU) au înregistrat un record de precipitaţii, 254 de litri pe metrul pătrat căzând în mai puţin de 24 de ore în Al Ain, un oraş de la graniţa dintre EAU şi Oman, potrivit centrului naţional de meteorologie. Aceasta a fost cea mai mare cantitate de când au început înregistrările în 1949, înainte ca EAU să fie formate în 1971.

CUM SE EXPLICĂ FENOMENUL

Fenomenul picăturii reci se află la originea acestor precipitaţii, a explicat miercuri, la BFMTV, hidrologul Emma Haziza. "Este un front de aer care se ridică foarte sus în atmosferă. Există o forfecare între masele de aer foarte calde şi masele de aer foarte reci. Fenomenele sunt violente şi, mai presus de toate, se simte ca şi cum ar cădea cerul", a explicat ea.

Potrivit Keraunos, o companie specializată în analizarea furtunilor, "aerul rece din partea superioară a interacţionat cu o masă de aer subtropical supraîncărcată cu umiditate, generând o instabilitate puternică şi un context favorabil formării repetate de furtuni cu potenţial ridicat de precipitaţii" în Golful Persic.

Specialiştii de la Centrul Naţional de Meteorologie din Emiratele Arabe Unite au declarat, de asemenea, pentru agenţia de ştiri Bloomberg, că luni au fost trimise avioane pentru a efectua o operaţiune de însămânţare a norilor. Şapte operaţiuni de însămânţare a norilor ar fi avut loc în zilele de dinaintea furtunii. Această tehnică presupune modificarea structurii unui nor pentru a provoca ploaia. Emiratele Arabe Unite folosesc această tehnică încă din anii '90 pentru a face faţă aridităţii de pe teritoriul lor. Însă unii experţi spun că eficacitatea însămânţării norilor şi riscurile de mediu asociate nu sunt încă pe deplin lămurite.

În plus, este posibil ca intensitatea ploilor care au căzut în ţările din Golf să fi fost influenţată de încălzirea globală, deşi această legătură nu a fost încă studiată în ceea ce priveşte atribuirea.

Friederike Otto, lector senior în ştiinţa climei la Institutul Grantham din cadrul Imperial College din Londra, a declarat pentru AFP că "este foarte probabil ca ploile mortale şi distructive din Oman şi Dubai să fi fost agravate de schimbările climatice provocate de om".

Se ştie că încălzirea globală creşte intensitatea şi frecvenţa evenimentelor extreme (secetă, inundaţii etc.).

ACTIVITATEA ÎN DUBAI, GRAV PERTURBATĂ

Dubaiul nu este obişnuit să primească astfel de cantităţi de precipitaţii, iar acest lucru a provocat perturbări considerabile ale serviciilor oraşului. Oamenii au fost sfătuiţi să nu vină la aeroportul din Dubai, cel mai aglomerat din lume din punct de vedere al traficului internaţional, "decât dacă este absolut necesar".

"Zborurile continuă să aibă întârzieri şi să fie deviate (...) Depundem eforturi mari pentru a restabili operaţiunile cât mai repede posibil, în condiţii foarte dificile", a declarat un purtător de cuvânt al Aeroportului Dubai.

Emirates, principala companie aeriană din Dubai, a suspendat check-in-ul miercuri din cauza dificultăţii de acces la aeroport pentru personal şi pasageri, pentru că multe drumuri erau blocate şi unele servicii de metrou erau suspendate.

De asemenea, şcolile au rămas închise pentru a doua zi consecutiv, iar unele secţiuni ale autostrăzilor din oraş erau încă inundate.

Amploarea pagubelor nu a fost imediat clară, în timp ce serviciile de urgenţă încercau să facă practicabile drumurile inundate în întreaga ţară, la câteva ore după ce ploaia puternică s-a potolit, la sfârşitul zilei de marţi.

INFRASTRUCTURĂ NEPREGĂTITĂ PENTRU ASTFEL DE FENOMENE EXTREME

Presa locală şi postările de pe reţelele de socializare au arătat pagube semnificative în întreaga ţară, inclusiv drumuri prăbuşite şi case inundate.

Postările de pe reţelele sociale arătau unele vehicule complet scufundate. Sheikh Zayed Road, o autostradă cu 12 benzi care traversează Dubaiul, a fost parţial inundată, lăsând oamenii blocaţi ore întregi într-un ambuteiaj de kilometri.

Emiratele Arabe Unite nu dispun, în mare parte, de infrastructura de drenaj necesară pentru a face faţă ploilor abundente. Nu este neobişnuit ca drumurile să fie parţial scufundate sub apă în timpul perioadelor prelungite de precipitaţii. De obicei, plouă doar de câteva ori pe an.

Publicaţia Times of Oman a relatat că miercuri sunt aşteptate şi mai multe ploi în Oman.

În Dubai, miercuri, cerul era senin. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.